Rittenregistratie en de Belastingdienst
Dat de Belastingdienst eisen stelt aan de rittenregistratie is algemeen bekend, maar waar moet deze rittenregistratie precies aan voldoen?
Met behulp van uw rittenregistratie kunt u aantonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé rijdt op jaarbasis.
Waar moet mijn rittenregistratie aan voldoen?
Volgens de Belastingdienst moet u in de rittenregistratie moet u het volgende vermelden:
- het merk van de auto
- het type auto
- het kenteken van de auto
- de periode waarin u de auto hebt gebruikt
- de ritgegevens
Per rit moet het volgende vermeld worden:
- de datum
- de begin- en eindstand van de kilometerteller
- het vertrek- en aankomstadres. Had u een afspraak en reed u daar vanaf uw werkadres heen en daarna weer terug, dan hebt u 2 ritten gemaakt
- de route die u hebt gereden, als u niet de meest gebruikelijke route hebt genomen
- of het een privérit is of een zakelijke rit
- privé-omrijdkilometers (wanneer u tijdens een rit zakelijk en privé rijdt)
Wat gebeurt er als ik mijn rittenregistratie niet bijhoud?
Als de ritregistratie niet voldoet aan de bovengenoemde eisen, of u heeft helemaal geen ritregistratie bijgehouden, dan moet u de bijtelling privégebruik verrekenen. Voorbeeld: wanneer het blijkt dat u in de maand september meer dan 500 privé kilometers hebt gereden en u geen registratie hebt bijgehouden en geen bijtelling betaalt, dan betekent het dat u de bijtelling over het gehele jaar terug dient te betalen. (Belastingdienst, 2020).
Tevens is het belangrijk om uw ritregistratie altijd te bewaren, de Belastingdienst kan namelijk tot 7 jaar geleden gegevens opvragen. De Belastingdienst controleert streng, bijvoorbeeld door middel van steekproeven en het scannen van kentekens. Wanneer de ritregistratie niet correct bijgehouden wordt, kan de Belastingdienst een verzuim- of vergrijpboete opleggen. De verantwoordelijkheid van de registratie ligt niet alleen bij de werkgever, maar ook bij de werknemer. De werknemer is namelijk degene die het kilometerboekje bij moet houden. De werkgever dient de administratie regelmatig te controleren, wat dus betekent dat zowel werknemer en werkgever beide aansprakelijk zijn.
Geen bijtelling betalen en een boete voorkomen?
Ontdek onze automatische ritregistratie EasyTax met Keurmerk Ritregistratiesystemen (RRS). Wanneer u geen bijtelling betaalt, moet u aan kunnen tonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé rijdt in uw zakelijke auto. EasyTax van TraSec is een automatisch ritregistratie systeem, sluitend en 100% fiscusproof.
Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Informeer voor advies de Belastingdienst of een financieel adviseur.
©TraSec B.V., 2020