Alles over de bijtellingsregels in 2021

Iedereen weet dat wanneer je een auto van de zaak ook privé rijdt, er sprake is van bijtelling. De bijtellingsregels voor auto’s met brandstofmotor blijven ook in 2021 onveranderd, namelijk 22 procent. Wat verandert er dan wel?

De belangrijkste verandering op het gebied van bijtelling is dan wel de stijging van 8 naar 12 procent voor elektrische auto’s. Ook verandert de Belastingdienst het drempelbedrag naar € 40.000.

Waarom Bijtelling?

Wanneer u meer dan 500 kilometer privé rijdt in uw zakelijke voertuig, dient u bijtelling te betalen. Waarom is dat eigenlijk? De overheid ziet deze privé kilometers voornamelijk als een onderdeel van het inkomen. Daarin wordt er ook nog weer onderscheid gemaakt tussen uw inkomen, de cataloguswaarde van het voertuig en de hoeveelheid CO2-uitstoot.

De bijtellingsregels voor 2021


Voor benzine, diesel of hybride verandert er dus niks, maar voor zakelijke rijders van een elektrisch voertuig gaat er wel het een en ander veranderen. Hierbij dient er ook rekening te worden gehouden over de cataloguswaarde. In 2021 betekent het dat wanneer de cataloguswaarde van het voertuig boven de € 40.000 bedraagt, u een bijtellingspercentage van 22 procent betaalt.


Hoe bereken ik mijn bijtelling?

Voorbeeld: u rijdt een zakelijk voertuig (benzine) met een cataloguswaarde van € 30.000, dat betekent dat u in 2021 dus 22 % bijtellingskosten dient te betalen. Met de bijtellingsregels voor 2021 betaalt u dus: € 6.600 aan bijtellingskosten. Dit is de bruto bijtelling.

Hoe bereken ik nu de netto bijtelling? Hiervoor neemt u het belastbare jaarinkomen + de bijtelling. Wanneer u belastbare jaar inkomen € 40.000 zou zijn, komt het neer op € 40.000 + € 6.600 = € 46.600. Hierna bekijken we de belastingschijf, in dit geval zou u in belastingschijf 3 zitten (38,1 %).
De netto bijtelling komt dan op ( € 6.600 x 0.3810 ) € 2514,60. Dat betekent dat de bijtelling per maand neer komt op € 209,55.

Niet bijtellen in 2021?

Maakt u privé niet gebruik van uw zakelijke auto? Dan dient u onder de 500 privékilometers te blijven. Om dit aan te tonen vraagt de Belastingdienst uw ritregistratie als bewijs. Ritregistratie bijhouden kost veel tijd, u dient elke rit bij te houden en te noteren. EasyTax van TraSec neemt dit voor u uit handen. EasyTax houdt alle ritten automatisch bij. Het enige wat u hoeft te doen is de verklaring van “geen privégebruik” in te vullen bij de belastingdienst.

Over Bijtelling:

  •           Betaal je wanneer je meer dan 500 privékilometer rijdt op jaarbasis
  •        Je kan 1 x per jaar de verandering doorgeven aan de Belastingdienst van bijvoorbeeld niet bijtellen, naar wel bijtellen.
  •           Het percentage van de bijtelling blijft maximaal 60 maanden geldig vanaf de eerste tenaamstelling van de auto
  •           De bijtelling wordt berekend over de fiscale waarde van de auto.
  •           Bijtelling geld voor personenwagens, maar ook voor bedrijfswagens

Ik wil geen bijtelling betalen in 2021!

Wij nemen uw kilometerregistratie voor u uit handen met EasyTax. Vraag vrijblijvend meer informatie aan of start direct met tijd besparen.

© TraSec B.V., 2020

Bij ons bent u in goede handen!

Wij zijn trots op onze klanten en geven hen graag het woord. Onze klanten gebruiken onze oplossingen op verschillende manieren, lees hier meer.

Alle referenties

"Remon Materieel over TraSec: "Al jarenlang gebruiken wij de systemen van TraSec voor ons wagenpark. Dit naar volle tevredenheid. Ze hebben een deskundige helpdesk en een uitstekende planning voor de afspraken"."

Remon Materieel
Remon Materieel B.V.

"Alle Lijnema–bestelbussen zijn uitgerust met een ritregistratiesysteem van TraSec. ‘In het geval van een tussentijdse bestelling weten we dankzij het track & trace systeem exact welke wagen daarvoor het best ingeschakeld kan worden. Daarnaast stelt het systeem ons in staat om klanten te informeren over het precieze tijdstip van de levering."

Accuservice Lijnema

Al onze oplossingenKeurmerk ritregistratiesystemen